Blakermat II (gedicht, muziek en video)

Op 6 juli 2014 schreef ik het gedicht Blakermat. Een gedicht over Rotterdam, de stad waar ik ben geboren en waar ik in nagenoeg alle stadsdelen heb gewoond. De stad die ik medio maart 2014 verliet om te gaan wonen in, jawel: Amsterdam. En zoals het blijkbaar gaat, ga je dan de plek waar je vandaan komt met andere ogen bekijken. Het is verfrissend om van een afstand te aanschouwen, observeren, herinneringen te koesteren, te mijmeren. En ondanks dat Amsterdam mij tot nu toe heel goed bevalt, merk ik ook dat Rotterdam gewoon mijn stad zal zijn en blijven, zelfs als ik er nooit meer terug zou keren. Ook dat gaat blijkbaar zo.
Het gedicht Blakermat is in zekere zin een ode aan Rotterdam en een korte impressie van mijn beelden, herinneringen en overpeinzingen die ik aan die stad bewaar.
Een maand of twee, drie geleden zag ik een oproep om muziek in te sturen die gelinkt is aan de haven van Rotterdam. Daardoor kwam direct Blakermat in me op en het was niet meer dan vanzelfsprekend dat ik er muziek onder zou zetten.
Het mooie is dat Selma (Tuhba) vervolgens ook weer geïnspireerd raakte en beeld onder de muziek en het gedicht wilde zetten. Het resultaat is een bijna zeven minuten durende muziekvideo (al vat de term videokunst het beter samen) waarin we zelf opgenomen video’s, foto’s en stop-motion hebben gecombineerd en bewerkt met bestaande oude beelden van de Rotterdamse haven, maar ook van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw. Zo ontstond een kunstige weergave van mijn bestaande en misschien zelfs ingebeelde herinneringen aan bijvoorbeeld de Rotterdamse haven zoals ik er heel wat avonden en nachten doorheen liep en de dreiging voelde die uitging van de donkere silhouetten van de stilliggende schepen. De stad met het platgebombardeerde en gereanimeerde hart, de stad van afbraak en wederopbouw, de stad die na sluitingstijd het aanzien niet waard is en tegelijk mooi van lelijkheid, waar de wind altijd de haven, de Maas, de Nieuwe Waterweg en de zee op een steenworp afstand, verraadt. Waar de ‘t‘ nat is en kan nie ken. De stad die met zijn bizarre, vreselijke en prachtige architectuur een permanent filmdecor biedt. De stad waar ooit de rook optrok en het leven doorging. Blakermat. Gedicht, muziek en beeld.

Blakermat

de rook
onder de rook
van Rotterdam.

de overvloedige vlammenzee
ebt weg.

onderwijl
even stoom afblazen
potje schaak
rokeren:
mat!

kijk opa
daar…
brandt weer
een auto
brandweerauto.

schouderophalend
wit begint
zwartgeblakerd wint.

5 gedachten over “Blakermat II (gedicht, muziek en video)

Reacties zijn gesloten.