Ik ben niet bang…

Het is alweer bijna 5 jaar geleden sinds het laatste studiowerk van The Weak And The Strong (“Dance!” Inner City Grit Records, 2010). De hoogste tijd dus voor een nieuwe release: ‘I Am Not Scared’ (etf records). Een mini album met 7 tracks.

Zoals je van The Weak And The Strong mag verwachten, voert ook dit werk je mee naar de donkere kant van het bestaan. Deze keer in de vorm van soundscapes gecombineerd met spoken word, waarbij je ‘spoken’ tweetalig kunt, en misschien wel moet, opvatten. Een ander mooi hokje voor dit type muziek is overigens dark ambient.

Met het maken van soundscapes, een organisch proces, keert The Weak And The Strong terug naar hoe het project ooit begon. De soundscapes hebben allemaal een of meerdere akoestische instrumenten en geluiden als basis. Denk bijvoorbeeld aan akoestische gitaar, stem, klokkenspel en ook uiteenlopende alledaagse voorwerpen; zorgvuldig per nummer uitgezocht. Vervolgens werden de geluiden bewerkt met geluidseffecten tot de gewenste sfeer werd bereikt.

‘I Am Not Scared’ schetst het verhaal van een man die bang is om te slapen en zo langzaam zijn grip op de realiteit kwijtraakt. Niemand weet het. En hij lijkt het zelf ook te ontkennen. Maar wat valt er te ontkennen als je waan en werkelijkheid niet meer kunt scheiden?

‘I Am Not Scared’ vraagt de luisteraar precies dat te doen wat je van een luisteraar mag verwachten: luisteren. En laat je niet gek maken. Een kunst op zich.

Misschien helpt het om je voor te bereiden. Een verhaaltje voor het luisteren gaan. En een video om je een beeld te vormen. Wees niet bang. Ik ben het ook niet…


Het is midden in de nacht en hij zit aan de bijna lege tafel. Hij weet niet meer of hij er alweer zit, of nog steeds. Hoeveel nachten gingen hieraan vooraf? Hij weet zich vagelijk te herinneren dat hij ooit naar bed ging, maar de demonen uit het verleden en de nachtmerries verjoegen hem uit bed, terug naar de tafel. Nacht na nacht zit hij aan die tafel. Malend en tobbend. Om gek van te worden. De spoken laten zich niet verjagen.

Hij is bang. Bang om te slapen. Bang voor de dromen die steeds terugkomen. Bang voor het niemandsland tussen waken en slapen. Bang voor de nachtgeluiden. Zelfs bang om wakker te zijn.
Maar na zoveel nachten zonder noemenswaardige rust, zonder ongestoorde slaap, weet hij niet eens meer wat echt is en wat niet. De waan van de dag, de waanzin van de nacht. Wat is het hier en nu? Is het wel nacht? Slaapt hij echt al zo lang niet? Of slaapt hij juist nu en is dit allemaal een hersenspinsel, een mindfuck, een alsmaar voortrazende kwade droom?

Hij pakt het glas dat voor hem op tafel staat. Er zit nog een restje thee in. Koud. Hij neemt een slok en slikt het door zonder het te merken. Een handeling, een routine. Hoeveel koppen koude thee spoelde hij al weg? Zijn ogen worden zwaar, maar hij kan en wil er niet aan toegeven. Hij moet wakker blijven.

Zijn lijf is koud en zijn vingers verstijfd van het bijna bewegingloos zitten en staren. Het malen wil maar niet stoppen, de eindeloze stroom aan gedachten blijft hem maar overspoelen. Een bizarre wirwar van kinderangsten en volwassen depressies.
Zijn prikkende ogen protesteren hevig, maar hij moet zien te voorkomen dat hij dit zoveelste moment van zwakte het hoofd biedt. Sterk moet hij zijn. De aandacht afleiden. Op tafel ligt papier en een pen. Hij pakt de pen, schuift het schrijfblokje recht en trekt het naar zich toe. Hij wil schrijven. Hij moet toch iets? Wakker blijven. Schrijf iets. Blijf wakker.

I AM NOT SCARED
I AM NOT SCARED
I AM NOT SCARED
I AM NOT SCARED
I AM NOT SCARED

Hij schrijft het als waren het strafregels. Voor het zichzelf onthouden van de broodnodige slaap. Een zweep, een stok om zichzelf mee te slaan. Als was het een toverspreuk. Om de geesten in zijn hoofd te bezweren. Als was het een mantra. Om zichzelf te kalmeren.
Hij schrijft tegen beter weten in. Hij is niet bang. Hij is zo moe. Doodmoe. Hij heeft hulp nodig. Kan iemand hem helpen? Kan iemand de kamer binnen komen en hem zeggen dat het goed komt? Dat zijn oververmoeide geest nu eindelijk rust verdient? Iemand?


promo video The Weak And The Strong – Tiredness Kills
(track van ‘I Am Not Scared’, etf records 2015)


CREDITS
tekst & muziek: The Weak And The Strong
verhaal: ego echo
video: TUHBA (scenario: TUHBA & ego echo)

  • het mini album is te beluisteren en te koop via e t f records
    (download € 3,- of € 0,49 per track)
  • cassette is (inclusief gratis download) in zeer beperkte oplage
    verkrijgbaar: € 5,- + € 2,- verzendkosten
    Interesse? Laat het weten via dit contactformulier (opent in een nieuw scherm)

6 gedachten over “Ik ben niet bang…

Reacties zijn gesloten.