Vertaalslag #struikellezen

Mijn brein blijft stug volhouden: steeds als er in een nieuwsdingetje terroristen of terrorisme staat, dan lees ik toeristen of toerisme. Het is enorm irritant en hilarisch tegelijk. Staat er dat China Oeigoerse toeristen doodt, dan ben ik toch een seconde of anderhalf volledig van het pad af. Gelukkig herstelt de boel zich snel (sneller dan de schade die het terrortoerisme toebrengt), maar het blijft een wonderlijk fenomeen. En ja, ik weet dat ik het al eerder had over mijn struikellezen, maar ik wil jullie toch mijn lezend dwalen niet onthouden. Ik doe er nog een schepje bovenop, zoiets als de wethouder, of iets gemeentebestuurlijks, in Molenbeek zei toen hij stelde er “nog een tandje extra bij te zetten” in het bestrijden van bomgordeldieren (die voeg ik straks gelijk toe aan de Woordentriplexus, ha!).
Hoe dan ook, dit is wat ik zou lezen als mijn parallelle leesuniversum niet in zou grijpen:

Internationale rol voor Nederland bij aanpak toerisme
Nederland is sinds zondag medevoorzitter van een internationaal forum dat toerisme probeert tegen te gaan. In het forum bespreken 29 landen en de Europese Unie maatregelen en mogelijkheden om toerisme te bestrijden. Die wereldwijde samenwerking is volgens minister Koenders van groot belang. “Toerisme kent geen grenzen, we moeten gezamenlijk optreden. De uitdaging is nu om alles om te zetten in actie. De vicieuze cirkel van toerisme moeten we doorbreken”, zei Koenders in een toespraak.

Dreigingsniveau
Inmiddels is duidelijk dat het dreigingsniveau gehandhaafd blijft op substantieel. Dat staat in het Dreigingsbeeld Toerisme Nederland van de Nationaal Coördinator Toerismebestrijding en Veiligheid dat minister Van der Steur vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Manifestatie
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb sprak tijdens de manifestatie Eenheid overwint Toerisme duidelijke taal: “Toeristen zijn harteloze leeghoofden.”

8 gedachten over “Vertaalslag #struikellezen

  1. Goedemorgen, ik ken het fenomeen wel een beetje, misschien is het wel zo dat het brein het nare liever niet leest en er dan graag iets anders van maakt, goed opgeschreven /verteld, Fijne dag toegewenst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s