Voedsel voor de geest

Vic is een bezig baasje. Komt ie weer met allerlei wijsheden aan. Wat een goeroe! 😉


VOEDSEL VOOR DE GEEST

Voedsel voor de geest Viteau voel je goed Lezen. Ik ben er gek op. Al sinds ik in de gaten had dat letters woorden vormen en woorden zinnen, lees ik letterlijk alles wat los en vast zit. De reclameborden onderweg, straatnamen, plaatsaanduidingen op de bus en tram, etiketten, noem maar op. Er is geen ontkomen aan. Ik verslind letters, vreet woorden en speel er mee. Het is nooit anders geweest en ik denk ook niet dat het ooit anders zal worden. Gelukkig niet!
Natuurlijk is het niet alleen de onderwegliteratuur waar ik mijn leeshonger mee stil. Kranten, bijlages van kranten, tijdschriften en tadaaaa… Boeken! Niets zo fijn als een boek.

STERKE VERHALEN OP DE BANK

Je zou denken dat ik als uitgehongerde lezer misschien geneigd zou zijn tot fastfood-lezen. Dus dat ik lees om de lekkere trek snel te stillen. Maar wees gerust: ik lees langzaam en intens. Ik herlees, proef woorden en zinnen. Soms leg ik even mijn boek op schoot en staar voor me uit om de boel te laten bezinken. En ik sta mezelf toe om terug en ook vooruit te bladeren. Niet om alvast te weten waar het naartoe gaat of hoe het afloopt, nee, om me te verheugen wat er allemaal nog gaat komen. Ik weet het, het klinkt allemaal te idyllisch om waar te zijn. En dat is ook wel een beetje zo. Ook ik als genietend lezer heb vanzelfsprekend mijn zwakke punten, waar ik dan weer graag mijn voordeel mee doe.

EEN LUST VOOR HET OOG

Zo had ik tot voor kort nooit kunnen denken dat ik meerdere boeken tegelijk zou gaan lezen. Onmogelijk! Nou, ik kan je verklappen dat de wonderen ook mijn wereld nog niet uit zijn. Deze jongen is inmiddels aan drie boeken tegelijk bezig en tussendoor lees ik de diverse zaterdagbijlagen, een weekblad en een maandblad. Dat is veel en het valt me ook niet mee om al dat leesvoer gelijkmatig tot me te nemen. Ik word er op een prettige manier een beetje onrustig van. Toch kon het niet anders. De stapel op en in mijn nachtkastje groeide, de krant bleef elke zaterdag trouw komen en de magazines schreeuwden ook om aandacht. Ik moest dus wel overstag gaan.

Voedsel voor de geest Viteau voel je goed

GRATIS REIZEN MET HET BOEKENWEEKGESCHENK

Het duurde even voordat ik mijn nieuwe leesroutine eigen had gemaakt, maar ik heb er geen moment spijt van. Het is achteraf gewoon een kwestie van interesses een beetje verdelen. Zo lees ik op dit moment non-fictie voor volwassen én voor de jeugd (dankzij mijn dochter) plus een roman. Mijn leesleven was nog niet eerder zo afwisselend.
Nu we midden in de Boekenweek zitten, kan ik niet wachten om met mijn zojuist vers aangeschafte exemplaar en met het Boekenweekgeschenk van Esther Gerritsen (Broer) op zondag 20 maart gratis met de trein door het hele land te reizen. Je raadt het vast al: stapel boeken en tijdschriften mee en deze jongen beleeft een dynamische dag vol avontuur, in- en uitzicht, maar vooral: pure ontspanning! Nu ben ik ook nog eens een nieuwsgierige man, dus vraag ik me af: welke boeken gaan met jou mee op pad?

19 gedachten over “Voedsel voor de geest

 1. Mooi, ik begrijp het….ik begrijp het helemaal…en nu je vraag wat er met mij mee zou gaan? Vooral romans die in de oude tijd hun verhaal hebben, de levens van de ‘mensen van voorbij”. ( regel uit een bekend gedicht) ik ben haast jarig en heb even gedacht om mijn gezin en man te vragen hutje mutje bij elkaar te leggen voor E-Reader, maar dat heb ik weer verworpen, nee…ik wil een papieren boek. Dus blijf ik op ouderwetse manier mijn leesvoer verslinden.misschien help ik de boekwinkels zo ook nog een beetje, door niet alles van internet op zo’n ding te zetten. O ja, verhalen uit deze tijd vind ik ook mooi,komische figuren die hun eigen verhaal hebben enz. jeugdboeken ook nog wel ( op mijn oude da)g ja ja Ach, geef me een boek en niemand heeft last van mij. Vic, je hebt het mooi verteld

  1. Ha, ook een veelzijdig lezer, mooi zo. Er gaat niets boven een boek. Al steun je met een e-reader ook nog steeds de schrijfwereld hoor. Dus daar hoef je het niet voor te laten.
   Leuk, dank je voor je uitgebreide reactie 🙂

 2. O jeetje..ik heb geprobeerd om aan de roman te gaan maar is toch niet mij dingetje..Ook al is dat niet helemaal waar want op het moment lees ik In de voetsporen van de Boeddha van Thich Nhat Hanh .. Wie op zijn eigen manier het verhaal van de menselijke Boeddha weergeeft. Wel filosofisch, en ja dat is ook wat ik lees. Moet vorm wel zinging inzitten, je weet! Stof om over na te kunnen nemen denken..Ook de grenswetenschappelijk trekt mij aan.. Zo hebIk in het verleden veel gelezen over de Maya’s en de Egytenaren.. Maar ook over de graalkoningen, de bloedlink, de graal en zo.. Grenswetenschap vind ik fijn, toch wel jaren van onderzoek maar dan met een hele brede kijk daarop.. Ik heb ooit eens gelezen of was het gehoord? Dat de meeste archeologen onderzoeken via de lijn van de bijbel of andere religieuze boeken wat ik sowieso niet zuiver vind.. Grenswetenschappers doen dat niet, vandaar dat ze niet erg geliefd zijn 🙂 Dus kennis hè.. dat is wat deze o zo nieuwsgierige dame wilt vergaren :)))

  1. Ha, het verbaast je vast niet dat ik me niet verbaas over jouw leesvoorkeuren 🙂 Ondanks dat erg leuk om je uitgebreide reactie te lezen, dank je wel! 🙂
   Mooi werk. Interessante kost. Echt voer voor de nieuwsgierige geest van Cat! 🙂

 3. Ik neem geen boeken mee de trein in…mensen kijken vind ik leuker. Thuis lees ik wel, van suffe doktersromans tot psychologische thrillers, van lekkere humor tot waargebeurde verhalenboeken en (natuurlijk)taalwetenswaardigheidjes…het hangt allemaal van de bui af…en ik lees de papieren boeken één voor één…dat dan weer wel 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: