Hongerwinter

Toch mooi hoe er van ons een stel veelvratige consumenten is gemaakt. Of het nu gaat om spullen of om voer. We vreten het letterlijk en figuurlijk tot we geen pap meer kunnen zeggen. Eén van de ontelbare ongewenste neveneffecten is dat – als ik de krant mag geloven – bij de laatste vier generaties “het verschijnsel zich voordoet dat de nieuwe generatie ongezonder is dan de vorige.” Tja. Dûh.
Pas als het een heus nieuwsfeit is, moeten we er blijkbaar wat mee. Dan bestaat het echt. Maar niet voordat er eerst weer een tegenonderzoek komt. Gaan we daar fijn een partij moeilijk over doen. Laten we vooral de kop in het zand steken. Doen we toch nog iets aan gymnastiek.
Hoe dan ook, het is niet zo gek dat de gemiddelde Nederlander al decennia lang dikker en dikker wordt. Van baby af aan zitten we het liefst met cola en chips voor de buis of ander schermachtig mediamiddel. Obesitas is here to stay. Het nam de tijd om zich te nestelen in ons schransende brein, maar het is dan toch gelukt. Je zou bijna denken dat er andere krachten aan het werk zijn. Complottheorieën zelfs. Denk aan fabrikanten. Multinationals. Ze verkopen ons, oh onschuldig volk, uitsluitend nog suikerhoudende shit. Lekker veel zoute zooi ook. Ze maken er flink reclame voor en zorgen er met een breed blinkende glimlach voor dat de kudde dag en nacht te horen en zien krijgt dat ze toch echt zoveel mogelijk gif in moeten nemen; stop die leeghoofden vol met troep, meer, meer en nóg meer.
En dan, als ze tot over hun oren koolhydraatverslaafd zijn, pas dán ga je de tegenovergestelde boodschap verkondigen. Met de nodige marketingpaniek. Het gaat niet goed met het volk! Ze groeien dicht! Oh nee! Hoe kan dat nou toch? Stop Obiwankenobibeestjestas! Help het slachtvee, verkoop zoveel mogelijk angstaanjagende praatjes, slijt heilzame diëten, pillen, operaties en voedingsadviezen!

Niet voor niets komt dit nieuwsbericht op hetzelfde moment dat Nederland als één na slechtste land presteert (mag je het een prestatie noemen?) als het gaat om de energiedoelen die voor 2020 zijn gesteld. Wedden dat we binnenkort vriendelijk doch framing-vriendelijk worden gevraagd massaal op de goede oude fiets met dynamo te stappen om onszelf al bewegend en vetkwabben wegwerkend te voorzien van elektriciteit? Twee strontvliegen in een klap. Wat willen we nog meer? Minder, minder, minder van alles.

15 gedachten over “Hongerwinter

  1. Zo dan…recht voor z,n raap…of mogen die ook niet?? ach ze zijn gezond..als ze tenminste biologisch geteeld zijn.. mooi verhaal, zeker weten en ik ben het er volledig mee eens

  2. Aan de ene kant zie je dat ze van alles willen doen tegen obesitas en aan de andere kant kom je er achter dat het voedingcentrum massaal exmultinationals binnen haalt van de fabrikanten die het o zo neppe Vinkje bewust in de schappen neer knalt! Allemaal om the money steeds meer meer meer! 😦

    1. Ha! Vast wel 😉 Alleen wil de overheid roken volledig uitbannen. Obi wordt zo nog groter en vetter. It is me what allemaal. Of zoals er al door Ian Curtis (Joy Division) werd gezongen/uitgeschreeuwd: “Where will it end!?” 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s