Een ogenblikje stilte #Vic

Mijn broer had (heeft) een single van Rudolf de Robot. Op de A-kant staat Oh Supermarkt, een bijzonder leuke Nederlandse cover van Laurie Andersons Oh Superman. Op kant B wordt het nog leuker, of flauwer, zo je wilt. Dat begint met wat geroezemoes, dan een spreker die om een ogenblikje aandacht vraagt. Het wordt inderdaad stil. De arm van de pick up volgt gedwee de groeven van de plaat die eindigt met een welgemeend dankwoord. Nou ja, ik moest daar ineens aan denken toen ik dit stukje van Vic onder ogen kreeg. Daarbij past op een dag als vandaag wel een moment van bezinning.


EEN OGENBLIKJE STILTE

Een ogenblikje stilte Viteau voel je goed 1
Zelfs wanneer je, zoals ik, net buiten het centrum van een grote stad woont, kan de drukte even teveel worden. Het lawaai van auto’s, bouwputten en sirenes is slechts een kleine greep uit alle prikkels die door het openstaande raam mijn dag domineren. Daar mag ik niet over klagen, want dan had ik niet voor de stad moeten kiezen. Alle lawaaiige nadelen van de bedrijvigheid wegen tot nu toe dan ook niet op tegen de voordelen van het wonen in of bij de stad. Toch kan ik soms erg verlangen naar complete rust en vooral stilte. Goed, op hier en daar het zoemen van een bij, het kalme ruisen van de bladeren aan de bomen en het vrolijke gefluit van vogels na.

VAN GELUID NAAR GELUIDLOOS

Op een gewone dag als alle anderen is de stiltewens niet zo eenvoudig in te willigen. Gelukkig zijn er wel manieren om op elk gewenst moment stilte te ervaren. Dat kan door een korte meditatie. Ik probeer dan de stilte te horen tussen alle geluiden door. Je zou het een manier van om-denken kunnen noemen. Want hoeveel geluid er ook is, zonder geluid ervaar je geen stilte. Een wijsheid van de koude grond, maar hij werkt voor mij. En misschien straks ook wel voor jou. Laat het daar nu net om gaan. Op deze manier kun je een onrustige situatie naar je hand zetten, mooi toch?

GA EENS HEEL EVEN OFFLINE

Wanneer ik merk dat deze methode wel wat nieuwe energie kan gebruiken, maar ik me nog niet kan veroorloven om een dag, weekend of week vrij te nemen, dan ga ik een stap verder. Ik zet mijn digitale leven een paar uur uit. Ook dat geeft ontzettend veel rust. Pas wanneer je je telefoon en computer een paar uur lang – of een dag – negeert, dan merk je hoeveel aandacht het digitale leven vraagt, of zelfs eist. Het altijd bereikbaar zijn via appjes, sociale media of e-mail: het is een energievreter. Al is het natuurlijk ook gewoon leuk om in contact te zijn met anderen, soms vind ik het leuker en zelfs beter om alleen contact te hebben met mezelf en mijn nabije omgeving.

Een ogenblikje stilte Viteau voel je goed 2

TIJD VOOR STILTE, TIJD VOOR JEZELF

Zeer binnenkort ga ik iets doen wat ik nog niet eerder heb gedaan. Dan ga ik een aantal dagen offline. Ik wil heel graag weer eens weten en voelen hoe het is om helemaal zonder laptop, tablet en telefoon door het leven te gaan. Nou, oké, de telefoon staat aan, maar alleen voor noodgevallen. Ik ben dan ook benieuwd of ik mijn zogenaamde slimme telefoon kan negeren. Ik denk het wel, want de wens om me alleen bezig te houden met lezen, schrijven, tekenen en wandelen is erg groot. Misschien is het wel een rustgevend begin op weg naar de volgende stap: een stilteweekend of -week. Dat lijkt me ook een geweldige belevenis, maar eerst deze uitdaging maar eens aangaan. Heb jij ook vaak zin in rust en stilte om je heen? Zo ja, hoe zorg jij daar dan voor?

deze tekst verscheen 18 april 2016 op Viteau.nl

8 gedachten over “Een ogenblikje stilte #Vic

 1. ooit schreef ik de onderstaande woorden eens op, Vic je hebt het mooi geschreven.

  Ook in de stilte….
  ook in de stilte zit muziek
  het ruisen van de zee
  de stilte is vaak heel uniek

  brengt vrede met zich mee
  het tikken van een uurwerk
  is ritme op zijn best
  het orgel in een verre kerk

  dan vergeet je al de rest
  in de stilte zit de kracht
  van ritme en muziek
  ook al had je dat niet gedacht….

  de stilte is heel ludiek!!

  Door Dinie Visschers-de Wit

  ik zelf neem een boek en sluit me af voor alles om me heen, heb ik altijd al gedaan,en ook geniet ik zonder dat boek en sluit mijn ogen en ervaar de stilte die ik bewust heb opgezocht,gewoon in ons huis, daar heb ik een eigen plek voor mij alleen….ik creëer vaak deze momenten.ik voel met Vic mee en herken het dus ook. bedankt voor dit verhaal en zeker toepasselijk op deze dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: