To plastic or not to plastic #Vic

Maandag, Vic-dag. Deze keer weer in een wat meer bewust levende hoedanigheid 😉


DE LIEFDE GAAT DOOR DE MAAG

De liefde gaat door de maag - supermarkt - Viteau voel je goed 1

Overstappen kan op vele manieren. Van verzekering, bank of internetprovider. Of gewoon: als je, zoals ik, veel met het openbaar vervoer reist. Je kunt ook overstappen van de ene naar de andere supermarkt. Sommige mensen zijn daar heel fanatiek in, maar ik vind het vooral leuk om af en toe eens te kijken wat er bij de buren te halen valt. Ik mag graag denken dat ik een kritisch vergelijkende consument ben. Tel daarbij op mijn overtuiging dat je als mens ontwikkelt door de vaste patronen op z’n tijd te doorbreken en doe daar dan nog een snufje van het spreekwoord dat verandering van spijs doet eten bij. Al was het maar omdat hetzelfde voertje in een andere verpakking toch anders smaakt.

DUURZAME ONTDEKKINGSREIS IN DE SUPERMARKT

Wat me bij mijn huidige supermarkt opvalt, is dat het er een stuk rustiger is. Ruimer opgezet ook. Dus zelfs als het druk is, dan nog lijkt het rustig. En daar houd ik van. Rust. Niets fijner dan op mijn gemak door alle nieuw te ontdekken paden struinen en de schappen met bovengemiddelde belangstelling bekijken. Natuurlijk weet ik dat het slechts tijdelijk is, al dat nieuws. Het is zoiets als verliefd zijn: je weet dat het voorbij gaat en met een beetje mazzel wordt het houden van. Misschien gebeurt dat nu ook wel. Ik leef, kortom, in blijde verwachting.

SMETTELOZE ROZE WOLK

De eerste smet op het kersverse liefdeskleed dacht ik van de week te hebben ontdekt: de in mijn ogen onnodige verpakkingen van groente en fruit. Lagen de komkommers, courgettes en aubergines bij mijn ex-supermarkt poedeltje naakt in de kratten te ‘shinen’, hier liggen deze heerlijke rakkers stuk voor stuk verpakt in plastic te wachten op de pan. Slechts een voorbeeld, maar ik voelde dat dit onze prille amoureuze gevoelens wel eens zou kunnen verstoren. Ik was geneigd om een medewerker om opheldering te vragen, maar die dag overwonnen de vlinders in mijn buik. Ik kon het nog niet aan om nu al Kamervragen te stellen aan mijn ongetwijfeld goed bedoelende romance.

De liefde gaat door de maag - supermarkt - Viteau voel je goed 2

WEG MET DIE VERPAKKING! OF…?

Achteraf ben ik daar blij om. Alsof toeval bestaat, las ik een dag later in de krant dat verpakte groente juist beter is voor het milieu. Neem de verpakte komkommer. De verpakking voorkomt beschadiging tijdens transport en de komkommers blijven langer goed. Onverpakt wordt een komkommer na drie dagen zacht en na vijf dagen komen de rimpels. Een verpakte komkommer blijft zeker veertien dagen goed. Daarmee voorkom je voedselverspilling. Het omhulsel van de komkommer is gemaakt van bioplastic en is afbreekbaar en composteerbaar. Bioplastic wordt voor heel veel meer dan alleen voedselverpakking gebruikt en lijkt een prachtige uitvinding te zijn die mij nog weer wat bewuster maakt van wat ik koop en met smaak eet. Bijkomend voordeel: de verliefdheid is duurzaam. Ik koop in ieder geval met een geruster en blij kloppend hart mijn dagelijkse groente en fruit.


Verscheen 9 mei op Viteau

13 gedachten over “To plastic or not to plastic #Vic

 1. Hallo “Vic” het is zo . de verpakking schijnt inderdaad afbreekbaar te zijn….en inderdaad, die komkommer blijft langer goed, maar ja als ik het zonder verpakking koop is het ding wel opgegeten binnen twee dagen..daar zorg je dan gewoon voor, behalve als men het druk heeft en 1x in de week boodschappen doet, dan is het handig. goed verhaal met 100% bewustzijnsgehalte.Dus hou die vlinders in de buik, die horen ook in een goed millieu

 2. Hey! Die kende ik nog niet, de biopastic. Erger mij soms dood aan de verpakte groente 😦 Ik zal de volgende x ook eens checken wat oor plastic het is. Wat ik wel weet is met de kant en klare salades in zak daar wel weer een bepaalde gas wordt ingespoten om het spulletje langer houdbaar de houden 😦 Dus of dat nou zo gezond is? I really don’t know! Ik denk dat ze bij elke afdeling bakjes moeten zetten zodat je ze na betaling in je eigen meegebrachte tasje transporteerd!

  1. Hoe was dat eigenlijk heel vroeger, toen er nog geen supermarkt was? Toen was toch niet alles voorverpakt, lijkt mij. Zoiets als op de markt. Denk ik.
   Van zo’n uitvinding als bioplastic word ik wel blij. Het is al voor veel meer bruikbaar. Nu nog normale alternatieven voor vage gassen etc. Wie weet, wordt het dan nog eens wat met dit stuk steen in de ruimte 🙂

   1. Pff echt he.. hoorde ook wel weer goed nieuws vandaag.. ik heb wat vernietiging uhmm JaJa van een Rotterdamse klant gedaan vandaag.. Röntgen foto’s om pecies te zijn en mijn manager vertelde mij dat het dossier gelicht wordt van de foto, Uiteraard voor de recycling (papier) en dat ze uit de foto zilver halen? Daar worden de heren werkgevers weer blij van en ik omdat er toch wer iets bruikbaars uit gehaald wordt.. #weerwatgeleerd #enjadaarwordikblijvan

 3. Vroeger Vic, werd alles in kranten verpakt en thuis werd die krant nog gelezen, want niet iedereen had geld voor een abonnement.het waren dan wel gescheurde en verkreukelde kranten, maar er stond toch nog wel iets leesbaars in op die manier en weer later werd het gebruikt voor de pleehuisjes die meestal buiten stonden,mooie vierkantjes werden er van geknipt, ja ja zo ging dat wel, maar was ook al voor mijn tijd hoor.Alhoewel ik me de stukjes krant nog wel herinner van vakantie’s op een boerderij in Oostvoorne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: